אחים חדשים, רגרסייה ודינמיקה משפחתית
כשהמשפחה מתרחבת מתרחש שינוי ורעידת אדמה משמעותיים עבור כל המעורבים. כפי שהולדת הילד הראשון מייצר שינוי עבור הוריו, ההופכים להורים בפעם הראשונה, כך למעשה כל שינוי משפחתי מייצר גלים והדים של השפעה על המשפחה והדינמיקה בתוכה.
התגובה של האח הגדול תלויה בגילו, באופיו ובתיווך ההורי. (ההתייחסות כאן היא בלשון זכר, אך כמובן פונה לשני המינים).
במצב שבו הגיל של הילד צעיר ובהיעדר תיווך הורי משלל סיבות, עלולות לעלות רגשות רבים כמו קנאה, כעס ועצב להולדת אח חדש במשפחה.
ילד כזה עלול להרגיש שמקומו במשפחה “על תנאי”, שלא רואים אותו מספיק, שלא נותנים לו מספיק ושבעצם כל תשומת הלב ההורית מופנית לתינוק. תחושות קשות אלה יכולות להביא לשתי התנהגויות אופיינית של רגרסייה:
ריגרסייה בגמילה כמו הרטבות במהלך היום/הלילה, הרטבות מתוך כעס/דווקא/תשומת לב.
התיינקות– כלומר התנהגות תינוקית, הכוללת דיבור תינוקי, בקשה למוצץ פתאום, בכי תינוקי תכוף, רצון להיות יותר על הידיים, התבכיינות ועוד.
למה זה קורה?
ברור לכולנו שתינוק זקוק לתשומת לב רבה במובן הפונקציונאלי והתפקודי. תינוק זקוק לאוכל, זקוק להחלפת חיתולים, הוצאת גרעפסים ובעיקר להחזקה.
בחודשים הראשונים לחיי התינוק תשומת הלב והדינמיקה המשפחתית מוכוונת לטיפול בתינוק.
הילד הגדול מבין את הדינמיקה הזאת מאוד מהר, ובמידה ולא שותף לדינמיקה זו, הוא עלול להרגיש בחוץ. עלול להופיע גם כעס כלפי התינוק, שלקח לו את הוריו ואף התנהגות פוגענית מתוך רצון “להעלים” את התינוק. לפעמים ילדים שכבר יודעים לדבר יביעו רגשות אלה גם במילים, שיכולות להבהיל הורים רבים. לפעמים כל זה יהיה כרוך גם בהתנהגות רגרסיבית, כפי שצויין למעלה.
נשמע קשה? זה באמת קשה. לכולם. ההורים מאבדים עשתונות מעייפות, עבודה, תפקוד ביתי והתמודדות עם שינויים בדינמיקה המשפחתית. הילד הבכור מנסה להבין איפה מקומו וכל הסיטואציה הזאת מולידה גם הרבה תסכול וכעס אחד כלפי השני.
אז מה כדאי לעשות?
קודם כל תהיו חומלים אחד כלפי השני. אתם רק בני אדם וברור שלמידת הדינמיקה המשפחתית החדשה שלכם, תיקח קצת זמן.
תנו לבכור שלכם תפקידים פונקציונליים, שמותאמים לגילו בטיפול בתינוק כמו למשל להביא מוצץ,חיתול, משחה ועוד. באופן הזה הילד לומד שיש לו מקום ותפקיד גם בפורמט המשפחתי הזה. הוא חלק מ:, לעומת התחושה שהוא בחוץ.
הביעו כלפי הבכור שלכם המון הבנה ואמפטיה למצב החדש. זה בסדר שעולים רגשות שונים. תנו להם מקום, תנו להם לעבור. אפשר לקרוא ספרים בנושא שיכולים לעזור לכם.
זמן מיוחד עם הבכור שלכם. זמן מיוחד הוא זמן קבוע ביום ושעה בשבוע שבו יש לו התחלה אמצע וסוף ובו משחקים עם הילד באופן איכותי (ללא הסחות דעת/מסכים/ טיפול בתינוק). זמן מיוחד אורך 20 דקות והוא זמן שכל כולו מוקדש למה שהילד רוצה לעשות איתכם. מומלץ להפעיל סטופר ולומר מתי מתחיל הזמן ומתי הוא נגמר, מתוך מחשבה שלפעמים יש אפשרות להמשיך קצת יותר ולפעמים לא. באופן הזה אתם שומרים על היקשרות גם עם הילד הגדול יותר ויוצרים דינמיקה משפחתית מיטיבה.
קראתם ועדיין יש לכם שאלות?
נשמח לענות!
מוזמנים ליצור קשר ב- 0584180124
